Nukkuva mies

Vinkkejä parempaan uneen ja palautumiseen

Kevätaurinko tahdistaa sisäistä kelloa tehokkaasti ja tilanne on sen suhteen parempi kuin sydäntalven tasainen hämärä. Paremman unenlaadun saavuttamiseksi vinkki nro 1. onkin, että mene nukkumaan riittävän ajoissa ja mielellään aina samaan aikaan. Aamuisin samaan aikaan itsensä altistaminen valolle tahdistaa kelloamme. Kevätaurinko tavallaan voi siis auttaa sinua nukkumaan paremmin, kun vain altistut luonnonvalolle järkevästi. Kun menet nukkumaan ajoissa, voi keväällä sopivaan aikaan nouseva aurinko olla hyvä juttu, myös herättäessään sinut uniltasi. Voimakas valo aamuisin auttaa tahdistamaan kelloa ja kun saat aamuisin valoa, sinua nukuttaa automaattisesti paremmin kun ilta saapuu ja alkaa hämärtää.

Energiahoitajan vinkit parempaan uneen

Sisäisen kellomme merkitystä laadukkaampaan uneen on käsitelty jo aiemmassa blogikirjoituksessa, jos et sitä jo ole jo lukenut, niin se kannattaa myös ehdottomasti lukea. Terve vuorokausirytmi on ehdottomasti nro. 1 asia huomioida, kun uniasiat ovat käsittelyssä.

Seuraavaksi otetaan käsittelyyn uusia aiheita, mm. lisäravinteet sekä erilaiset käytännön toimenpiteet joilla voi olla merkitystä laadukkaampaan uneen. Artikkelista löytyy myös uneen liittyviä asioita energiahoitajan näkökulmasta, sekä harvemmin esitettyjä asioita joilla kuitenkin nähdäksemme on laadukkaamman unen kannalta merkitystä. Kirjoituksesta löytyy hiukan tietoa myös unen ja sen laadun mittaamisesta. 

Kuinka nukahtaisin helpommin?

Nukkumaan mentäessä on hyvä saada käsiteltyä mielessä pyörivät asiat jollain tavalla. Mikäli voit kirjoittaa esim. jonkin tekemättömän asian ylös ja päättää milloin aiot asian tehdä, se ei luultavasti enää vaivaa sinua. Mikäli mielessäsi pyörii jokin ongelma, jolle et varsinaisesti voi tehdä mitään, voi asian hyväksymisestä olla apua. Jo se, että tunnustat ettet voi tehdä asialle mitään ja vain hyväksyt sen, voi auttaa. Mikäli vielä voit hyväksyä itse asian ainakin väliaikaisesti, se ei varmasti enää estä nukahtamista. 

Iltarukous, meditaatio tai vaikkapa vain yksinkertainen kiitollisuus ja hengitysharjoitus jo sänkyyn asettauduttuasi voi edistää nukahtamistasi. 

uni maistuu

Myös melatoniini voi auttaa nukahtamisessa. Yleisin ongelma melatoniinin käytössä on se, että sitä käytetään liian isolla annoksella ja vaikka nukahdatkin ehkä paremmin, voi haittavaikutuksena olla se, että heräät kesken yön. Syy tähän on tuntematon, mutta haitta vaikuttaisi olevan aika yleinen. Sopiva annos melatoniinia voi olla vain 0,1 – 0,5 mg luokkaa, eli huomattavasti vähemmän kun yleensä suositellaan.

Käytännön konstit syvempää uneen

Vähennä kahvinjuontia ja nauti päivän viimeinen kahvisi jo hyvissä ajoin iltapäivällä. Mieluummin jo alkuillan aikana otettu suihku, etenkin kylmä suihku voi olla todella tehokas apu unenlaadun parantamiseksi. Illan aikana on hyvä välttää raskasta liikuntaa ja mitä tahansa liiallisesti kehoa ja mieltä aktivoivaa tekemistä. Meditaatio tai hengitysharjoitukset ovat sen sijaan suositeltavia ja voivat parantaa unenlaatua.

Kehon nesteyttäminen esim. kookosveden avulla voi olla hyödyllistä ennen nukkumaanmenoa. Samoin suolaveden juominen yötä vasten voi auttaa ja lisätä veren tilavuutta, parantaen kehon hapensaanti ja yönaikaista verenvirtausta. B-12 vitamiinista tai bacopasta voi olla myös apua verenvirtausominaisuuksien parantamisessa ja näin myös unenlaatu ja palautuminen voi parantua. 

Joissakin poikkeustilanteissa keho ja erityisesti munuaiset voivat olla liiankin väsyneitä palauttavaan nukkumiseen, jolloin poikkeuksellisistakin keinoista unen parantamiseksi voi olla apua. Mikäli sairastat kroonista väsymysoireyhtymää, fibromyalgiaa tai jotain vastaavaa, minulla voi olla omien kokemuksienikin myötä jotain jaettavaa, josta sinullekin voi olla merkittävää apua.

kylmässä suihkussa käynti illalla voi auttaa nukkumaan paremmin

Ylimääräisen valon (etenkin sinisen valon) välttäminen yön aikana ja jo illalla kehon jo valmistautuessa uneen on tärkeää. Helppoja keinoja välttää valoa ovat pimennysverhot ja unimaski (toimii myös matkoilla). Eteerisistä öljyistä kannattaa ottaa käyttöön laventeli, esim. laimennetun laventeli-uutteen sumuttaminen tyynylle toimii tehokkaasti. Viileä huone auttaa nukkumaan syvempää ja palauttavampaa unta. Pue ja peittele itseäsi mieluummin vähän kuin paljon yön aikana. Sen sijaan sukat jalassa nukkuminen voi olla jopa positiivinen asia.

Mistä apuja unessa pysymiseen?

Antioksidanttien puute ja liiallinen stressi kehossasi voi herättää sinut kesken uniesi. Illalla nautittu C-vitamiini voi auttaa sinua pysymään unessa. Yksittäisenä lisäravinteena jo pieni annos inositolia heti kesken yön herättyäsi voi auttaa sinua nukahtamaan samantien uudelleen. Tämän keinon löysin joskus omien uniongelmien ollessa pahimmillaan ja ainakin minun kohdallani inositol toimi todella hyvin.

huomioi mihin aikaan heräilet

Kellonaika milloin heräilet yöllä voi kertoa jotain syistä miksi näin käy. Laita merkille kellonajat jos heräilet, niin keskustellaan heräilystäsi kun tulet hoitoon! Puolenyön aikaan heräily esim. voi kertoa sappiongelmista, klo 1-3 välillä heräily kertoo yleensä tunneongelmista ja tällöin maksan hoitaminen on aiheellista, kun taas klo 3-7 välillä heräilyyn voi olla enemmänkin erilaisia syitä, unen kevetessä aamua kohti. 

Unta tukevat lisäravinteet

Magnesium, glysiini, tauriini, sinkki, C-vitamiini ja l-teaniini ovat yleisimmin mainittuja ja toimivaksi tiedettyjä lisäravinteita, jotka tukevat unta. Magnesiumia kannattaa ottaa vaikkapa sekä illalla että aamulla, samoin C-vitamiinia. Sinkki soveltuu paremmin illalla otettavaksi, mutta sitäkin kannattaa ottaa kahdesti päivässä paremman imeytymisen varmistamiseksi. Keho kykynee ottamaan vastaan kerralla vain n. 15-25 mg sinkkiä, joten sitä vahvemmat sinkkilaadut ovat periaatteessa turhankin vahvoja.

Glysiinistä, tauriinista, jauhemaisesta C-vitamiinista sekä l-teaniinista saa tehtyä mahtavan iltajuoman, johon soveltuu mausteeksi ja yön aikaista verenpainetta kohottamaan lakritsanjuuri.

Adaptogeeneistä voisi mainita erityisesti ashwagandhanruusujuuren sekä reishin, joista viimeisin voi auttaa erityisesti REM-unen lisäämisessä. Rohdoksista valeriaana, kärsimyskukka sekä sitruunamelissa voivat olla hyödyllisiä unen saamisessa ja parantamisessa. CBD-a tuotteista voi olla myös apua unenlaadun syventämisessä ja mahdollisesti myös kivunhallinnassa. 

Eteerisistä öljyistä erityisesti laventeli voi auttaa unen saamisessa ja myös unen laatu voi parantua. Laventelin tuoksu rauhoittaa, pisara esim. tyynyssä voi auttaa kovastikin ja sopii myös lapsille.

laventeli voi auttaa nukkumaan

Asiat, joihin ei välttämättä löydy apua vitamiinipurkista

Energiahoitoon tulee usein ihmisiä, joilla on uniongelmia ja joskus uniongelmien syitä voi olla vaikea löytää. Tavallisia yön aikana mielessä pyöriviä asioita ovat käsiteltäväksi nousevat tunteet, ajankohtaiset stressitekijät ja/tai (trauma)muistot. Työhön, perheeseen, läheisiin ja rakkaisiin liittyvät asiat lienevät tyypillisimpiä. Tyypillisiä tunteita ovat toivottomuuden tunne, perusturvaan liittyvät uhat, esim. uhka työttömyydestä, kuolemanpelko tai läheisen menettämisen pelko tai luottamuksen menetys läheiseen tai tulevaisuuteen.  Energiahoidoista voi olla isostikin apua tämäntyyppisiin uniongelmien taustoihin. 

Mikäli edesmenneet läheisesi näyttäytyvät sinulle unissa tai mielikuvissasi, saattaa suvun energioissa olla jotain, joka kaipaa huomiota tai tulla hoidetuksi. Tällaisiakin asioita voidaan pohdiskella ja hoitaa energiahoitojemme yhteydessä. Mainitse myös muuntyyppisistä oudoista unistasi tai havaitsemistasi epätavallisista ilmiöistä hoitojesi yhteydessä!

Uniongelmien taustalla voi olla myös erilaisia hormoniongelmia. Tällöinkin energiahoidoista voi olla apua. Munuaisten uupumustila mm. voi aiheuttaa sellaista ongelmaa, että saa riittävästi REM-unta (etkä myöskään näe unia). Tällöin uni voi olla myös levotonta. Uni- ja hormoniongelman yhteisvaikutus voi näkyä heikkona olona, vaikka nukkuisit kuinka paljon. Uneen vaikuttavia elimiä kehossamme ovat mm. haima, maksa, munuaiset sekä kilpirauhanen.

Erilaiset kehon kiputilat ovat myös tavallisia unen laatuun ja nukahtamiseen vaikuttavia asioita. Tällöin apua voi löytyä mm. Neurosonic laitteesta, energiahoidosta tai vaikkapa sopivasta kipulääkityksestä. Sensate -laitteesta voi olla apua paikallisiin kipuihin ja myös yleisesti rentoutumiseen ja hiukan edullisempana laitteena myös tätä voi suositella kokeilemaan. Kipulääkkeiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen ja tarvittaessa lääkettä pidempiaikaiseen käyttöön, on asiasta silloin tarpeen keskustella lääkärin kanssa. 

Tervetuloa hoitolaamme tutustumaan Neurosonic matalataajuusvärähtelyn etuihin ja kokeilemaan patjaa!

Unen mittaaminen

Unta ei kannata mitata turhaan, mutta järkevällä tavalla unta mittaamalla voit saada arvokasta lisätietoa uniongelmiesi laadusta. Voit saapua myös energiahoitoihimme esim. Oura -unidata mukanasi, meillä on myös unidatan tulkintaan osaamista. Unen mittaamiseen suosittelemme ensisijaisesti Oura-sormusta, mutta myös hyvälaatuiset älykellot sekä aktiivisuusrannekkeet voivat kertoa tärkeää tietoa unestasi. 

Oura -sormuksella voidaan mitata helposti unta
Emfit unenseuranta

Emfit QS on unen, stressin ja palautumisen seurantalaite, joka perustuu patjan alle laitettavaan anturiin. Esim. unen levottomuutta seurattaessa Emfit voi olla paras ratkaisu kuluttajatason unenseurantalaitteista. Emfit mittaa myös hengitystiheyttä ja sykevälivariaatiota, kuten tekee myös Oura. 

Vieläkin ammattimaisempi tapa mitata yöunta ja ylipäätänsä palautumista, on esim. Firstbeat hyvinvointikartoitus. 

Unisaasteet ympärilläsi

lentokonetila puhelimeen yön ajaksi

Puhelin kannattaa laittaa lentokonetilaan yön ajaksi ja sijoittaa vähintään kahden metrin päähän kehosta yön ajaksi. Valosaasteesta jo tulikin aiemmin. Kaikki ylimääräinen liikehdintä, ääni, valo, säteily ymv. ympärilläsi yön aikana voi olla haitallista. Pyri sammuttamaan ylimääräiset sähkölaitteet ja rauhoittamaan huoneesi esim. lemmikkieläimistä laadukkaan nukkumisen varmistamiseksi.

Lopuksi toivotamme, Hyvää yötä! Toivottavasti vinkeistämme on hyötyä.